Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) nasiona

3,00

Wiesiołek dwuletni
(Oenothera biennis)
Common evening primrose, Evening star

Dwuletnia, mrozoodporna roślina, należąca do rodziny Onagraceae, pochodzi z centralnej Ameryki Północnej. Prawdopodobnie do Europy została wprowadzona w 1620 jako roślina ozdobna. W pierwszym roku roślina wytwarza rozetę liści, w drugim może osiągnąć do 150 cm wysokości i zakwita oraz wydaje nasiona. Należy do łatwych w uprawie, rośnie szybko, dość dobrze znosi też suszę. Wymaga stanowiska słonecznego, przepuszczalnego i piaszczystego podłoża. Kwiaty są żółte, osiągają od 2. 5-5 cm średnicy, struktura kwiatów ma widoczne w świetle ultrafioletowym jasne wzory, które widza ćmy, motyle i pszczoły. Nowe kwiaty otwierają się szybko każdego wieczora, co tworzy interesujący spektakl, stąd właśnie pochodzi angielska nazwa rośliny, mają intensywny, przyjemny zapach. Kwitnienie trwa od czerwca do września, jedna roślina może wytworzyć do 120 kwiatów.

W starożytnej Grecji jadalny korzeń stosowano jako dodatek do degustacji wina. Dawniej wierzono, że korzeń zmieszany z winem daje ludziom pogodny nastrój oraz może oswoić dzikie zwierzęta. Inne nazwy to “Anthony Ham” i “Jambon du jardinier” ponieważ gotowany korzeń wygląda i ma taki sam kolor, jak szynka. W Turcji, jest nazywany “Ezan Ciçegi” – kwiat wzywający do modlitwy, jego płatki otwierają się w czasie, gdy muzułmanie są wzywani do modlitwy. Anglicy nazywają go Kings cure-all lub królewskie panaceum, z powodu jego niezwykłej skuteczności przeciwko przeziębieniu.

Jej liście, korzenie, kwiaty i nasiona są jadalne i tradycyjnie były gotowane jak jarzyna lub dodawane do zup i gulaszu. Korzeń podaje się zwykle gotowany jak salsefie lub pasternak. Gotowane korzenie są również czasami krojone w plasterki i podawane zaprawione octem i olejem. Kwiatami dekoruje się potrawy lub dodaje je do sałatek. Dojrzałe nasiona zawierają około 7-10% kwasu gamma-linolenowego. Olej może być również stosowany jako uzupełnienie diety.

Indianie Ameryki Północnej stosowali wiesiołka jako roślinę leczniczą, używali go min. do walki z obrzękiem i krwiakami. Olej wytłaczany na zimno z nasion jest obecnie stosowany w celu zmniejszenia bólu w PMS, ma korzystny wpływ na skórę twarzy, leczy egzemę, używany jako środek znieczulający w miesiączce ( wykazano wysoką skuteczność bez niekorzystnych skutków ubocznych). Ponadto olej jest używany do leczenia atopowego zapalenia skóry, a także miażdżycy i chorób serca, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób nerwowych, ma działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, reguluje funkcje nerwu błędnego, poprawia krążenie wieńcowe, wspomaga proces odnowy skóry, pomaga redukować stężenie cholesterolu we krwi. Olej z wiesiołka jest używany do utrzymania elastyczności skóry, zapobiega wystąpieniu zmarszczek, może mieć wpływ na spowolnienie starzenia się skóry, chroni skórę przed utratą wilgoci, usuwa szorstkie plamy, stymuluje wzrost i regenerację komórek. Z tego powodu jest szeroko stosowany w kosmetyce, zwłaszcza w kremach do skóry. Składniki zawarte w oleju łagodzą skórę i są wskazane zwłaszcza do cery wrażliwej, suchej, podrażnionej i na swędzenie skóry. Przedmiotem dalszych badań są szczególnie nasiona i korzenie rośliny. Zmiażdżone nasiona mogą być stosowane bezpośrednio na skórę z wysypką. Okłady z rośliny były używane na siniaki i dla szybszego gojenia się ran.

Brak w magazynie

Opis

Wiesiołek dwuletni
(Oenothera biennis)
Common evening primrose, Evening star

Dwuletnia, mrozoodporna roślina, należąca do rodziny Onagraceae, pochodzi z centralnej Ameryki Północnej. Prawdopodobnie do Europy została wprowadzona w 1620 jako roślina ozdobna. W pierwszym roku roślina wytwarza rozetę liści, w drugim może osiągnąć do 150 cm wysokości i zakwita oraz wydaje nasiona. Należy do łatwych w uprawie, rośnie szybko, dość dobrze znosi też suszę. Wymaga stanowiska słonecznego, przepuszczalnego i piaszczystego podłoża. Kwiaty są żółte, osiągają od 2. 5-5 cm średnicy, struktura kwiatów ma widoczne w świetle ultrafioletowym jasne wzory, które widza ćmy, motyle i pszczoły. Nowe kwiaty otwierają się szybko każdego wieczora, co tworzy interesujący spektakl, stąd właśnie pochodzi angielska nazwa rośliny, mają intensywny, przyjemny zapach. Kwitnienie trwa od czerwca do września, jedna roślina może wytworzyć do 120 kwiatów.

W starożytnej Grecji jadalny korzeń stosowano jako dodatek do degustacji wina. Dawniej wierzono, że korzeń zmieszany z winem daje ludziom pogodny nastrój oraz może oswoić dzikie zwierzęta. Inne nazwy to “Anthony Ham” i “Jambon du jardinier” ponieważ gotowany korzeń wygląda i ma taki sam kolor, jak szynka. W Turcji, jest nazywany “Ezan Ciçegi” – kwiat wzywający do modlitwy, jego płatki otwierają się w czasie, gdy muzułmanie są wzywani do modlitwy. Anglicy nazywają go Kings cure-all lub królewskie panaceum, z powodu jego niezwykłej skuteczności przeciwko przeziębieniu.

Jej liście, korzenie, kwiaty i nasiona są jadalne i tradycyjnie były gotowane jak jarzyna lub dodawane do zup i gulaszu. Korzeń podaje się zwykle gotowany jak salsefie lub pasternak. Gotowane korzenie są również czasami krojone w plasterki i podawane zaprawione octem i olejem. Kwiatami dekoruje się potrawy lub dodaje je do sałatek. Dojrzałe nasiona zawierają około 7-10% kwasu gamma-linolenowego. Olej może być również stosowany jako uzupełnienie diety.

Indianie Ameryki Północnej stosowali wiesiołka jako roślinę leczniczą, używali go min. do walki z obrzękiem i krwiakami. Olej wytłaczany na zimno z nasion jest obecnie stosowany w celu zmniejszenia bólu w PMS, ma korzystny wpływ na skórę twarzy, leczy egzemę, używany jako środek znieczulający w miesiączce ( wykazano wysoką skuteczność bez niekorzystnych skutków ubocznych). Ponadto olej jest używany do leczenia atopowego zapalenia skóry, a także miażdżycy i chorób serca, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób nerwowych, ma działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, reguluje funkcje nerwu błędnego, poprawia krążenie wieńcowe, wspomaga proces odnowy skóry, pomaga redukować stężenie cholesterolu we krwi. Olej z wiesiołka jest używany do utrzymania elastyczności skóry, zapobiega wystąpieniu zmarszczek, może mieć wpływ na spowolnienie starzenia się skóry, chroni skórę przed utratą wilgoci, usuwa szorstkie plamy, stymuluje wzrost i regenerację komórek. Z tego powodu jest szeroko stosowany w kosmetyce, zwłaszcza w kremach do skóry. Składniki zawarte w oleju łagodzą skórę i są wskazane zwłaszcza do cery wrażliwej, suchej, podrażnionej i na swędzenie skóry. Przedmiotem dalszych badań są szczególnie nasiona i korzenie rośliny. Zmiażdżone nasiona mogą być stosowane bezpośrednio na skórę z wysypką. Okłady z rośliny były używane na siniaki i dla szybszego gojenia się ran.