Rumianek Pospolity na Herbatę Nasiona*

1,00

Rumianek pospolity

(Matricaria chamomilla)

Jednoroczna, mrozoodporna (nasiona rozsiewają się same i nie giną w czasie mrozów) roślina zielna i lecznicza, osiągająca 20-40 cm wysokości. Roślina wydziela silny, aromatyczny zapach, należy do rodziny astrowatych. Dziko występuje w Europie, na terenie Uralu, Kaukazu, Azji Mniejszej, Iranu, Afganistanu i Indii, na wysokości nie większej niż 800 m. Została zawleczona do Ameryki Północnej i Australii. W Polsce archeofit, pospolity, uprawiany także jako roślina lecznicza. Kwiaty o średnicy 1-2 cm mają przyjemny i aromatyczny zapach (nieco podobny do zapachu jabłek), zawierają do 0, 8% olejku eterycznego. Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina długiego dnia, światłolubna. Dobrze rośnie na glebach piaszczystych jak i gliniastych, ma minimalne wymagania glebowe. Stosowany jako herbatka i środek uspokajający. Włoską specjalnością jest herbata “Camomilla setacciata”, żółte kwiaty rurkowe (bez białych płatków), które są z przyjemnością pijane po kolacji lub przed snem. Kosmetycznie jest używany przede wszystkim do płukania włosów blond i jako żółty barwnik do tkanin. Skóra pod wpływem wywaru z rumianku jest szczególnie miękka i aksamitna. Rumianek jest czasami nazywany “lekarzem roślin”, ponieważ uważa się że pomaga we wzroście i chroni przed chorobami wiele innych roślin, szczególnie tych, które produkują olejki eteryczne. Uważa się, że zwiększa produkcję tych olejów, zioła np. takie jak mięta, szałwia, oregano i bazylia które rosnąw pobliżu rumianku są silniejsze w zapachu i smaku. Rumianek jest również uważany za przydatny do tłumienia wzrostu grzybów, na przykład podczas kiełkowania nasion, przyśpiesza też kiełkowanie opornych nasion. Z rośliny są zazwyczaj zbierane całe kwiaty, ale dopiero po wyschnięciu od koszyczków oddziela się płatki. Główki kwiatowe są suszone w cienkich warstwach, umieszczone w cieniu, po odzieleniu białych płatków, susz jest przechowywany w hermetycznych pojemnikach szklanych, z dala od światła i wilgoci. Na napar używa się dwie łyżeczki suszonych kwiatów, które powinny parzyć się przez 10 do 15 minut, pod przykryciem, aby uniknąć odparowania lotnych olejków. Przyrządzane są z niego herbaty łagodnie uspokajające, skuteczny przeciwko bezsenności, czasem łączy się go z innymi ziołami. Oprócz podawania doustnego, rumianku również używa się do wyrobu mgieł, mazideł antystresowych, kataplazm, kropli do oczu i płynów do płukania ust (w tym celu miesza się go z malwą). W medycynie i kosmetyce używa się olejku. Herbatki pije się przede wszystkim w przypadku chorób lub zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego. Stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, w nieżycie jelit i żołądka, na bóle żołądka, zespół jelita drażliwego, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka, zapalenie jelit, zapalenie okrężnicy. Ma też działanie przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, immunostymulujące, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwbólowe, pomocny w zaśnięciu, łagodny środek przeczyszczający, pomaga na wzdęcia, skurcze miesiączkowe i poczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Ekstrakt z rumianku ma na skórze działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, dezodorujące, antyalergiczne, kojące, przeciwbólowe, nawilżające, regenerujące, kojące, pomocny w gojeniu się ran. Zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym i chorobom bakteryjnym skóry, jamy ustnej i dziąseł, stosowany na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia, przeciwko egzemom, łagodzi oparzenia słoneczne, jest używany do okładów i płukanek w przypadku zapalenia spojówek i zapalenia oczu. W chorobach zapalnych dróg oddechowych są z niego wykonywane inhalacje. Jest również stosowany do płukania jamy ustnej, przeciw zapaleniom śluzówki jamy ustnej. Ma również właściwości roztoczobójcze wobec niektórych roztoczy, np. Psoroptes cuniculi. jednoroczna pasożyty

Brak w magazynie

SKU: 593d55d6e4b022f7b85cc887 Kategoria:

Opis

Rumianek pospolity

(Matricaria chamomilla)

Jednoroczna, mrozoodporna (nasiona rozsiewają się same i nie giną w czasie mrozów) roślina zielna i lecznicza, osiągająca 20-40 cm wysokości. Roślina wydziela silny, aromatyczny zapach, należy do rodziny astrowatych. Dziko występuje w Europie, na terenie Uralu, Kaukazu, Azji Mniejszej, Iranu, Afganistanu i Indii, na wysokości nie większej niż 800 m. Została zawleczona do Ameryki Północnej i Australii. W Polsce archeofit, pospolity, uprawiany także jako roślina lecznicza. Kwiaty o średnicy 1-2 cm mają przyjemny i aromatyczny zapach (nieco podobny do zapachu jabłek), zawierają do 0, 8% olejku eterycznego. Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina długiego dnia, światłolubna. Dobrze rośnie na glebach piaszczystych jak i gliniastych, ma minimalne wymagania glebowe. Stosowany jako herbatka i środek uspokajający. Włoską specjalnością jest herbata “Camomilla setacciata”, żółte kwiaty rurkowe (bez białych płatków), które są z przyjemnością pijane po kolacji lub przed snem. Kosmetycznie jest używany przede wszystkim do płukania włosów blond i jako żółty barwnik do tkanin. Skóra pod wpływem wywaru z rumianku jest szczególnie miękka i aksamitna. Rumianek jest czasami nazywany “lekarzem roślin”, ponieważ uważa się że pomaga we wzroście i chroni przed chorobami wiele innych roślin, szczególnie tych, które produkują olejki eteryczne. Uważa się, że zwiększa produkcję tych olejów, zioła np. takie jak mięta, szałwia, oregano i bazylia które rosnąw pobliżu rumianku są silniejsze w zapachu i smaku. Rumianek jest również uważany za przydatny do tłumienia wzrostu grzybów, na przykład podczas kiełkowania nasion, przyśpiesza też kiełkowanie opornych nasion. Z rośliny są zazwyczaj zbierane całe kwiaty, ale dopiero po wyschnięciu od koszyczków oddziela się płatki. Główki kwiatowe są suszone w cienkich warstwach, umieszczone w cieniu, po odzieleniu białych płatków, susz jest przechowywany w hermetycznych pojemnikach szklanych, z dala od światła i wilgoci. Na napar używa się dwie łyżeczki suszonych kwiatów, które powinny parzyć się przez 10 do 15 minut, pod przykryciem, aby uniknąć odparowania lotnych olejków. Przyrządzane są z niego herbaty łagodnie uspokajające, skuteczny przeciwko bezsenności, czasem łączy się go z innymi ziołami. Oprócz podawania doustnego, rumianku również używa się do wyrobu mgieł, mazideł antystresowych, kataplazm, kropli do oczu i płynów do płukania ust (w tym celu miesza się go z malwą). W medycynie i kosmetyce używa się olejku. Herbatki pije się przede wszystkim w przypadku chorób lub zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego. Stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, w nieżycie jelit i żołądka, na bóle żołądka, zespół jelita drażliwego, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka, zapalenie jelit, zapalenie okrężnicy. Ma też działanie przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, immunostymulujące, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwbólowe, pomocny w zaśnięciu, łagodny środek przeczyszczający, pomaga na wzdęcia, skurcze miesiączkowe i poczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Ekstrakt z rumianku ma na skórze działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, dezodorujące, antyalergiczne, kojące, przeciwbólowe, nawilżające, regenerujące, kojące, pomocny w gojeniu się ran. Zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym i chorobom bakteryjnym skóry, jamy ustnej i dziąseł, stosowany na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia, przeciwko egzemom, łagodzi oparzenia słoneczne, jest używany do okładów i płukanek w przypadku zapalenia spojówek i zapalenia oczu. W chorobach zapalnych dróg oddechowych są z niego wykonywane inhalacje. Jest również stosowany do płukania jamy ustnej, przeciw zapaleniom śluzówki jamy ustnej. Ma również właściwości roztoczobójcze wobec niektórych roztoczy, np. Psoroptes cuniculi. jednoroczna pasożyty